Pagājušajā sērijā apskatījām, kas ir un kas nav investīcijas. Šajā sērijā pievēršamies tematam, kā sākt investēt. Protams, vēlreiz atgādinām divas svarīgas lietas:

  1. Pirms sāc investēt – noteikti izveido uzkrājumu neparedzētiem izdevumiem un iekrājumus īstermiņa vēlmēm. Tas palīdzēs neuztraukties par īstermiņa svārstībām tirgū, un finansēt vēlmes, kuras vēlies piepildīt tuvāko 5 – 10 gadu laikā.
  2. Platformas, kuras iesakām, atbilsts mūsu izvēlētajiem kritērijiem un situācijai. Katram pašam jānovērtē, vai ieteiktās platformas var tikt izmantotas.
Sāksim ar kritērijiem, kas ir svarīgi, lai platformā varētu sākt investēt:
  1. Minimālās iemaksas. Mūsuprāt, platformas, kurās var ērti sākt investēt ir ar salīdzinoši zemu ieejas slieksni. Piemēram 10 EUR.
  2. Automātiski maksājumi. Platforma nodrošina iespēju veikt iemaksas automātiski, lai šis uzdevums nebūtu jāveic katru mēnesi. Šādā veidā investēšana tiek padarīta vienkārša.
  3. (Nodokļu atlaide). Šis noteikums, mūsuprāt, nav būtisks, lai sāktu investēšanu, jo prasa nedaudz plašāk iedziļināties nodokļu politikā.
Trīs platformas, kuras esam izmantojuši paši, lai sāktu veidot savas investīcijas.
Galvenās lietas, par kurām interesējamies, pirms ieguldām platformās ir:
  1. Risks
    • Investīciju
    • Platformas
  2. Atdeve
  3. Nepieciešamais laiks
  4. Aktīva vai pasīva investīciju pārvaldība
  5. Diversifikācijas iespējas

Citas platformas, kuras esam redzējuši, kas atbilst sākotnējajiem kritērijiem:

Ja ir kāda, platforma, kura šķiet piemērota sākšanai, noteikti mini to komentāros.

Atsauces

Swedbank tiešraide par https://www.facebook.com/events/2254838061276587/?active_tab=discussion

Informācija par kapitāla pieauguma nodokli https://www.vid.gov.lv/lv/ienakuma-nodoklis-no-kapitala-pieauguma

 

 

 

Pievienojies sarunai

17 komentāri

    1. Tā ir taisnība. Tiesa, Mintos sagatavojis visai ērtu rīku ar nodokļiem apliekamās summa aprēķināšanai. Papildus veicot regulāras iemaksas un izmantojot auto investīciju iespējas, summa no kuras jānomaksā nodokļi parasti nav liela.

      Patīk

  1. Paldies, bija tiešām noderīgi noklausīties šo ierakstu! Varbūt Jums būtu interese/iespēja parunāt par investēšanu nekustamajā īpašumā vispārīgi un Latvija?

    Patīk

  2. Kādu reizi varētu pastāstīt par investīcijām indeksu fondos no EU. Visi klasiski stāsta par Vanguard, Fidelity utt, bet tas attiecas tikai uz USA rezidentiem. Par platformām no kurām šo darīt ir izdevīgi (komisijas / ērtums utt.) Cik skatos no klasiskajām bankām komisijas ir tik dramatiskas, ka zem 10-20K tas jau škiet nejēdzīgi.

    Patīk

  3. Šeit nonāku pie dilemmas, Jūsu podkāsts stāsta par to, ka varbūt vajadzētu sākt ar kaut ko tādu kā Mintos, bet iepriekš biju redzējis latviešu video par vairākiem iemesliem kāpēc neieguldīt Mintos platformā. Vai paši esat redzējuši šo video un kā varētu komentēt šo? Precīzi nevēlos norādīt kanālu, lai nereklamētu, bet kas gribēs, tas atradīs. Paldies!

    Patīk

    1. Domāju, ka atsaucaties uz Kristapa veidoto video – https://www.youtube.com/watch?v=ihdr89JoV50, kas nosauc 12 veidus, kāpēc neinvestēt Mintos. Ir vērtīgi noskatīties arī video otro daļu un sarunu ar Mintos investoru servisa vadītāju Vitāliju https://www.youtube.com/watch?v=u2etgMrlijQ

      Arī pēc šo video noskatīšanās varu apgalvot – mana pieeja Mintos nav mainījusies. Tā ir ērta platforma, kurā ar nelieliem resursiem var nopirkt daudz dažādus kredītus, kas ļauj samazināt risku, un nopelnīt labu atdevi, bet pats tajā investēju tikai 10% no summas, kuru katru mēnesi ietaupu. Pārējā daļa aiziet drošākos uzkrājumos.

      Kopumā, tas nav pretrunā ar citiem avotiem, kuri runā par Mintos.

      Patīk

Komentēt